The balls of Volodymyr Zelenskyi

©Joshua Michaels, Unsplash

Ihmisellä on tutkimusten mukaan noin 50 000–70 000 ajatusta päivässä. Toisilla meistä keskimäärin 48 572 niistä koskee tällä hetkellä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyiä. Zelenskyi Ukrainan Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa kuuman tangon tahdissa. Zelenskyi Kansan palvelija tv-satiirissa näyttelemässä komeaa historianopettajaa, josta tulee presidentti. Zelenskyi Kiovan kadulla kertomassa maailmalle, että hän on siellä, eikä ghostaa kansaansa missään tilanteessa. Ah ja oh, mikä mies!

On mahdollista, että Unescon maailmanperintökohteiden lista saa pian uudeksi kohteekseen presidentti Zelenskyin pallit. Niiden on nimittäin kuvattu viimeisen kolmen viikon sisällä näkyvän, Gizan pyramidien ja Amazon-joen rinnalla, maasta avaruuteen asti. Maailmanperintöluettelo järjestelmän tavoitteena on suojella maailman ainutlaatuista kulttuuri- ja luonnonperintöä.

Olen luonnostellut ehdotusta maailmanperintökomitealle aiheesta, koska presidentti Zelenskyi tuntuu olevan varsin ainutlaatuinen luontokappale. En tiedä, onnistuisiko maailmanperintökohteiden listan jäsenyys suojelemaan häntä Putinin palkkamurhaajien pistooleilta, mutta voihan sitä yrittää.

©Nareeta Martin, Unsplash

Mies on tehnyt minuun lähtemättömän vaikutuksen. Hän on kuin Mel Gibsonin esittämä William Wallace ilman hevosta elokuvassa Braveheart - taipumaton. Vain pitkä tukka ja kiltti sekä sen alla paljaana killuvat kivekset puuttuvat. Onkohan sota-aikaan sallittua kokea soidinmenollisia tuntemuksia ketään kohtaan, kun Maslow´n tarvehierarkian alimman pyramidin eloonjäämistä koskeva osa valtaa alaa Euroopassa? En tiedä, mutta en kerta kaikkiaan voi itselleni mitään.

Päiväni kuluvat itäslaavilaisten kielten verkkokurssilla, jossa tuhertelen oppikirjojen reunukset täyteen mahdollisia tulevaisuuden skenaarioita: Niina Zelenskyi? Niina Zelenskyi-Juutilainen? Vai Niina Juutilainen-Zelenskyi-El Hanchar merkiksi siitä, että olen suomalaismarokkolaisia juuriani vaaliva nainen? Kyselen virtuaaliopettajalta toistuvasti, miten lausutaan venäjäksi: Näpit irti presidentti Zelenskyistä, Putin! Ja ukrainaksi: Minä rakastan sinua, Volodymyr! Saanko uudelleenrakentaa Ukrainaa rinnallasi, kun sen aika koittaa?!

Zelenskyi on varreltaan vain 170 cm pitkä, saman pituinen kuin minä. Normaalisti lyhyt mieheksi minun makuuni, mutta tässä tapauksessa olen valmis sujauttamaan korkokenkäni hänen piskuisiin jalkoihinsa ja edustamaan itse hänen vierellään mahdollisimman matalapohjaisissa lenkkareissa. Sitä paitsi hän on lunastanut teoillaan paikkansa mieleni maailmassa 185 cm pitkänä sotasankarina, jonka käsivarsilla voin kohdata kaiken kuolemasta kirkkohäihin ja juutalaiseksi kääntymiseen.

Hänen syvänruskeat silmänsä yhdistettynä ajamattomaan parransänkeen ja haltiamaisiin korvalehtiin saavat sukat pyörimään levottomissa jaloissani. Presidentti Zelenskyi katselee minua kaikkialta: Iltalehden lööpistä sotilasunivormussa pieni hymynkare huulillaan. Instagramin kuvavirrasta vakavana ja vastuunsa kantavana. Kolmemetriä korkeasta taulusta, jonka olen kehystänyt koristamaan olohuoneeni valkoista seinää.

En ymmärrä, miksi terapeuttini näyttää järkyttyneeltä huomatessaan taulun erään etäterapian aikana. Hän on jo muutaman viikon ajan yrittänyt tuoda esiin turvattoman kiintymyssuhteeni vaikutuksia siihen, millaisiin miehiin tunnen yleensä vetoa. Olen ollut siitä hieman ärtynyt, koska se on vienyt turhaa aikaa presidentti Zelenskyin hurmausajatuksista ja -suunnitelmista keskustelemiselta. Kehtasi jopa vihjailla jotain todellisuuden tajuni hämärtymisestä.

Muistatko, Niina, että sinulla on ollut tapana tavoitella tavoittamatonta? hän kysyy. Kiinnostua miehistä, jotka ovat jollain tavalla saavuttamattomia, etäällä tai hylkääviä? Kyllä, vastaan, mutta etkö sinä ymmärrä, presidentti Zelenskyi ei ghostaa edes kuoleman edessä! Sellaisen miehen minä haluan, huudan tuohtuneena.

Hän kertoo olevansa todella huolissaan, kun mainitsen ohimennen jättäneeni kuukauden asumiskustannukset maksamatta ja ostaneeni sen sijaan junaliput Kiovaan viimeisillä työttömyyspäivärahoillani. Hän alkaa järjestelemään siirtämistäni avohoidosta laitoshoitoon siinä vaiheessa, kun kohtaa minut sattumalta Keravan Aurinkomäellä, jossa olen Ukrainan kansallispuvussa auringonkukka rinnassa jakamassa vastaantulijoille kutsuja minun ja presidentti Zelenskyin tuleviin häihin.

Paikalle samaan aikaan sattunut suomalainen poliitikko pelästyy pahanpäiväisesti kansallispuvun alta pilkottavaa Lähi-Idän pakolaista muistuttavaa ulkonäköäni, ja kiipeää karkuun perussuomalaiseen puunrunkoon. Hän kertoo sieltä käsin omaavansa “joitakin arveluja” minusta. 

Hörähdän miehen arveluille, ja yritän palkata hänet narriksi tuleviin häihimme harjoitellessani samalla häävalssia eteeni ilmalta tuntuvana ilmestyneen Zelenskyin kanssa. Hän kieltäytyy narrin työstä ja kertoo uskovansa minun olevan varmasti edesmenneen Osama bin Ladenin kadonnut tytär, joka yrittää avioliiton kautta soluttautua Suomeen ja Ukrainaan terroristijärjestö al-Qaidan vakoojaksi. Heitän hänelle auringonkukan puuhun ja kehotan haistelemaan sitä, jos harhat vielä ottavat vallan.

Paikalta hetkeksi poistunut terapeuttini palaa vierellään kaksi valkotakkista Irakilaista bodattua korstoa. Poliitikko alkaa kirkumaan puussa ja hiljenee vasta, kun miehet näyttävät hänelle henkilöllisyystodistukset, joista käy ilmi, että he ovat alle 17-vuotiaita ja syövät mielellään kaurapuuroa.

Nyt lähdettäisiin lepäämään, Niina, terapeutti sanoo. Vai niin, vastaan, ja kerron lähteväni mukaan vain, jos haemme matkalla kotoani kolmemetrisen Zelenskyi -taulun mukaan. Ja jos lepäämön johtaja allekirjoittaa kirjallisen suostumuksen sille, että saan osallistua häihini sekä presidentti Zelenskyin pallien maailmanperintökohteeksi julistamistilaisuuteen.

Myötätuntoinen terapeutti lupaa tehdä parhaansa, tarttuu käteeni ja lähtee ohjaamaan valssin vallassa olevaa kehoani kohti autoa. Valkotakkiset auttavat poliitikon alas puusta, ja minä ryhdyn rytmittämään valssiani laulaen viskibassoisella äänelläni Ukrainan kansallislaulua lisäten kaikkiin mahdollisiin väleihin: Slava Volodymyr! Slava Ukraini!

P.S. Jos olet kiinnostunut auttamaan sodasta kärsivää Ukrainan kansaa, muutoinkin kuin julistamalla kuolematonta rakkauttasi presidentti Zelenskyiä kohtaan, voit esimerkiksi osallistua Keskiuusmaalaiset Ukrainan hyväksi -tapahtumaan, joka järjestetään 22.3. klo 19 Krapin Pajalla Tuusulassa. Tapahtuman takana on joukko Keski-Uudenmaan alueen kulttuuritoimijoita ystävineen. Illan tavoitteena on luoda lämpöä ja toivoa sekä kerätä varoja ukrainalaisten lasten ja perheiden hyväksi. Lavalla nähdään hieno kattaus paikallisia muusikoita ja näyttelijöitä. Tapahtumaa varten on avattu oma keräys Punaisen Ristin kautta, johon voit osallistua lahjoittamalla itse valitsemasi lipunhinnan. Pääset lahjoittamaan tästä linkistä! 
Krapin Pajan paikkoja voi tiedustella sähköpostitse: paja@krapinpaja.fi, tapahtuma striimataan ja voit halutessasi osallistua myös omasta olohuoneestasi käsin. Linkki julkaistaan huomenna Keski-Uusimaa -lehden verkkosivuilla sekä tapahtuman Facebook-sivulla.  

Kommentit

  1. Ihana kirjoitus :D Zelenskyi on kyllä kova äijä ja aika kuumis myös :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Diina-Maria <3 Arvaat ehkä, että yhdyn kommentteihisi hänestä =)

      Poista
  2. Hän on tehnyt kyllä suuren vaikutuksen teoillaan. On ollut myös upeaa nähdä kuinka paljon ihmisillä on auttamisen halua, aivan mahtavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, hädässä ystävä tunnetaan, vai miten se meni =)

      Poista
  3. Hänestä saisi moni muukin johtaja ottaa mallia...

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoinen teksti, näitä tällaisia harvoin näkee!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit