Minä, poika ja valkoinen huone

Me istumme pojan kanssa vierekkäin valkoisessa huoneessa. Minä punaisessa ja pehmeässä keinutuolissa, poika harmaassa ja muhkeassa säkkituolissa. Meillä molemmilla on omat ainutlaatuisuutemme tässä elämässä. Minä olen lasinsirpaleista liimattu, poika on erityinen lapsi. Valkoinen huone on meitä varten. 

Poika istuu säkkituolissa ja ohjaa meitä käsissään olevaa tablettia käyttäen. Hän toimii matkanjohtajana tänään. Hän kuljettaa meitä kuumalle aavikolle, kohiseville vesiputouksille ja lumihuippuisille vuorille. Katselemme miltä maailma näyttää korkean vuoren huipulta, tunnemme lämpimän tuulen kasvoillamme, kuulemme vesikuohujen paiskeen kirkasta vettä vasten ja koemme lumivyöryn voiman värinänä kehoissamme. 

Matkamme on henkeäsalpaava. Se on samanaikaisesti rauhoittava ja aktivoiva, kaunis ja kuohuttava. Kuin olisimme hetken yhtä ympäröivän maailman kanssa, minä, poika ja valkoinen huone. 

©Haltija Group

Ei, emme ole uhmanneet koronaa ja lähteneet maailmanympärysmatkalle. Olemme tulleet Haltija Groupin pääkonttoriin Vantaalle aktivoimaan aistejamme. Elämyksemme alkaa multisensorisesta aistihuoneesta, jossa luomme itsellemme erilaisia aistikokemuksia ja mikä parasta, pääsemme valitsemaan huoneen toiminnot henkilökohtaisten tarpeidemme mukaan. Vangitsemme katseemme huikeisiin visuaalisiin ratkaisuihin, aktivoimme kuuloamme vuoroin musiikilla ja vuoroin luonnon äänillä, viritämme tuntoaistejamme erilaisten pintojen koskettelun sekä värisevien huonekalujen avulla. 

Aistihuone on meille kokonaan uusi tuttavuus ja päädyn kokemuksen innostamana tutkimaan aihetta lisää. Aistihuoneiden- ja ympäristöjen takana vaikuttavasta toiminnasta puhutaan rinnakkain käytettävillä termeillä: multisensorinen toiminta, multisensorinen työ sekä snoezelen-menetelmä. Kaikilla tarkoitetaan toimintaa, jossa miellyttävien aistikokemusten avulla pyritään saavuttamaan tasapaino aktivoivan toiminnan ja rentoutumisen välillä. Kaiken ytimessä on huoneen kokija itse, joka omien kykyjensä mukaan toimii sekä aistikokemuksensa säätelijänä että sen kokijana. Tavoitteena on muun muassa kokijan voimauttaminen ja elämänlaadun parantaminen. Multisensorinen tila eli aistihuone toimii turvallisena ympäristönä aistikokemusten toteuttamisessa. 

Aistihuoneita löytyy moneen lähtöön, joista esimerkkeinä mainittakoon mustavalohuone, kaikuhuone, aktivointihuone, muisteluhuone ja tunnusteluhuone. Meidän kokemamme huone on niin sanottu valkoinen huone. Kuten arvata saattaa, huone on nimensä mukaisesti pohjaltaan täysin valkoinen. Pinnat ovat miellyttäviä ja huoneeseen voidaan sijoittaa, käyttäjäryhmien tarpeista riippuen, esimerkiksi kuplaputkea, erilaisia projektoreita, peilipalloja spotteineen, valokuituryijyä, säkkituoleja ja jopa saippuakuplakone. Valkoinen ensivaikutelma haihtuu kyllä pian huoneen täyttyessä valoista, väreistä, kuvasta ja äänestä.

Toiminta on luotu alun perin 1970-luvulla kehitysvammaisten henkilöiden viriketoiminnaksi ja he ovat edelleen yksi huoneiden suurimmista käyttäjäryhmistä. Hyötyjen noustua enemmän esiin aistihuoneiden käyttö on laajentunut ja tänä päivänä muita käyttäjäryhmiä ovat esimerkiksi muistisairaat vanhukset, erityislapset, mielenterveyskuntoutujat, kroonisesta kivusta kärsivät sekä aivovammapotilaat. Huoneen käytölle ei ole rajoitteita ja se kasvattaa suosiotaan myös valtaväestön keskuudessa tehokkaana stressinpoistajana ja tunteiden vapauttajana. 

©Anni Hinkkurinen

Pääsemme leikkimään ja pelaamaan myös interaktiivisella pinnalla, joka heijastaa meille seinään ja lattiaan erilaisia vuorovaikutteisia aktiviteetteja. Poika valitsee meidän touhut yli 300 aktiviteettia sisältävästä valikosta ja jokaisen takana on jokin hyöty haudattuna: palkitsevuus, stimulaatio, rauhoittuminen tai opettavaisuus

Aistiympäristöissä luotujen kokemusten avulla on mahdollista saavuttaa suotuisa vireystila esimerkiksi oppimiselle, luovuudelle, tunteiden tuntemiselle, itseluottamuksen rakentumiselle sekä vuorovaikutukselle. Melko huikeita hyötyjä! Ykkösjuttu on mielestäni käyttäjälähtöisyys: valmiiseen muottiin ei tarvitse istuutua, vaan jokainen toiminto valitaan kokijan tarpeiden ja toiveiden mukaisesti, rauhoittumista tähtitaivaan alla ylivireiselle ja vaikkapa vauhtia vuoristoradasta alivireiselle. 

Elämä näyttää tuovan meidän eteen upeita ja ennakoimattomia kokemuksia, tämä on yksi niistä. Ennen kotiinlähtöä maalailemme vielä pojan tulevaisuutta kesätyöntekijänä aistiympäristöjen teknisessä tuessa ja haaveilemme omasta kotiaistihuoneesta. Jää nähtäväksi, mitä tulevaisuus tuo tullessaan!

Kommentit

Suositut tekstit