Tarpeettomia ihmisiäkö?

Olen äidin kanssa taloyhtiön saunan pukuhuoneessa, ihan tavallisena arki - iltana. Ihmettelen mitä me siellä teemme, vaikka saunakaan ei ole lämmin. Äiti istuu lähelläni, ilmeettömin kasvoin ja minä istun vieressä. Olen niin pieni ja niin hämmentynyt. 

En uskalla kysyä miksi me olemme täällä? Kauanko me olemme täällä? Mitä meille tapahtuu? Tunnen väkivallan ja sen uhan leijuvan saunan kylmässä pukuhuoneessa. Vaikka Mies ei tiedä, että me olemme juuri siellä, karkumatkalla omasta kodistamme. 

Tunnen äitini pelon ja tuskan itsessäni. Meidän sanoittamaton pelkomme ja tuskamme kietoutuu yhteen, siitä tulee meille normaali olotila moneksi vuodeksi. 


©Kapina Oy & Keski - Uudenmaan Teatteri KUT

Pyysin hiljattain rakasta äitiäni katsomaan kanssani, kotiteatterini Keski - Uudenmaan Teatteri KUT:n, perheväkivaltaa käsittelevää Tarpeettomia ihmisiä - näytelmää. Äiti lähti mielellään ja kysyin häneltä, tietääkö hän mistä näytelmä kertoo? Äiti kertoi lukeneensa suuresti arvostamansa Jasu Keisan kirjoituksen näytelmästä ja totesi minulle, että "Se on ihan normaalia elämää."

Hyvä luoja, "Se on ihan normaalia elämää." Sisuskaluni nousevat kurkkuun ja sydäntä riistää, olen hetken hiljaa, kerään itseni ja kerron äidilleni, että on tullut aika muuttaa hänenkin käsityksensä normaalista elämästä.

Äidin kommentti sanoittaa sen, miksi on äärimmäisen tärkeää, että KUT valitsi tämän näytelmän ohjelmistoonsa. Tämän näytelmän avulla - Seppo Halttusen varmoissa käsissä, pääsevät näyttelijät Anna - Leena Sipilä, Jukka Peltola, Elina Varjomäki sekä Jari Vainionkukka näyttämötaiteen keinoin, tuomaan esiin sen kollektiivisen totuuden, joka äitini lisäksi monien ihmisten on saatava tietoonsa välittömästi: Vaikka perheväkivallasta tulee normaali ihmiselle, joka sen kanssa elää, se ei ole, eikä sen kuulu olla millään tavalla normaalia kenellekään. 

Makaamme yläkerran sängyssä katsomassa televisiota ja hassuttelemme yhdessä. Minä, äiti ja Mies. Olen iloinen kun meillä on niin mukavaa yhdessä ja kaikki ovat hyvällä tuulella. 

Kunnes, ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta tai sitä edeltävää näkyvää tapahtumaa, Mies tönäisee äitini väkivalloin sängystä lattialle. Minä jähmetyn, äiti on pelko kurkussaan lattialla ja miehen kasvoilta paistaa raivo. 

Äiti nousee ja lähtee alakertaan, Mies kannoillaan. Minä jään jähmettyneenä sänkyyn. Kaivaudun peiton alle, asetan pienet kämmeneni korvilleni ja toivon, että sänky nielaisee minut pois tästä maailmasta. 

Seuraavana päivänä äiti, minä ja Mies - jokainen tahoillaan - uskottelee itselleen, että mitään ei tapahtunut ja jatkaa tuskan täyteistä elämäänsä.

Kun katson Tarpeettomia ihmisiä - näytelmää, kyyneleet valuvat pitkin poskiani lähes tauotta kahden tunnin ajan ja äitini sekä minun, elämässä koettu tuska ja traumat nousevat kehooni tunnettaviksi. Annan niiden nousta ja tiedostan, että olemme äidin kanssa turvassa KUT:n Keravalla sijaitsevassa katsomossa.

©Kapina Oy & Keski - Uudenmaan Teatteri KUT

Näytelmän rakentaneet ammattilaiset ovat onnistuneet luomaan tuon turvan katsojalle, huolimatta hänen mahdollisesti rankasta taustastaan. Teatterilla työskentelevä, lämpöä ja empatiaa huokuva järjestäjä Kasper Kaijanen, kertoo meille katsojille jo ennen kuin näytelmä alkaa, että apua on saatavilla.

Teatterin yhteistyökumppanina näytelmässä, on perheväkivaltatyön palvelukeskus Lyömätön Linja, joka tarjoaa apuaan perheväkivaltaa kokeneille, käyttäneille ja sitä todistaneille, miehille, naisille ja lapsille.

Tämän näytelmän myötä KUT päätti, että on aika lopettaa vaikeneminen. On aika auttaa ihmisiä tekemään monien perheiden yksityisestä ja piilotetusta "normaalista", kaikkien yhteinen "epänormaali", josta uloskävelemiseen on apua ja mahdollisuuksia tarjolla ilmaiseksi.

Olen päätynyt koulupsykologin puheille ala - asteen ensimmäisellä luokalla. Kylmän kalseaksi kokemani nainen kysyy minulta töksäyttävästi "Hakkaako sinun isäsi sinun äitiäsi?" Katson pieniä käsiäni ja kuiskaan naiselle, ei minulla ole isää. 

Perheväkivaltaa tekevän ja kokevan tuntema häpeä, pelko ja syyllisyys ajaa meidät vaikenemaan, miellyttämään, piilottamaan, sietämään ja jäämään yksin oman perheensä "normaaliin." Piilottamaan tuskan tunteet syvälle itseensä. Se on vaarallista, äärimmäisen vaarallista.

Oman kokemukseni mukaan viha toimii usein esimerkiksi häpeän, pelon ja syyllisyyden suojatunteena. Käsittelemättömän ja valtavia määriä muita tunteita kätkevän, vihan vaikutukset voivat olla valtavat ja tuhoisat.

Monenlaisilla toiminnoilla on mahdollista saada aikaan muutosta yksilön, yhteiskunnan ja lopulta koko maailman tasolla. Pienestä purosta voi muodostua maailmoja muuttava meri.

Oikeanlaisin resurssein tuettu teatteri voi olla tuo puro tai jopa meri, joka voi näyttämötaiteen loputtomin keinoin, muuttaa ensin yksilön ja sitä kautta kokonaisen yhteiskunnan ajatusmaailmaa ja elämää. Tänä syksynä Keski - Uudenmaan Teatteri on tuo puro.

©Kapina Oy & Keski-Uudenmaan Teatteri KUT

Kiitos, Kiitos, Kiitos


Kiitos Keski - Uudenmaan Teatteri tästä ohjelmistovalinnasta, jonka lipunmyynti mahdollisuuksia ja taloudellisia resursseja jaksoin jälleen - teatterin opintovapaalla olevan tuottajan roolista käsin kyseenalaistaa.

Kiitos, että valitsitte turvallisen sijaan äärimmäisen tärkeän.

Kiitos KUT:n kuntarahoittajille eli Keravan kaupungille ja Tuusulan kunnalle siitä, että olette tukeneet tämän Teatterin toimintaa jo vuosia ja ymmärrätte sen laajat vaikutusmahdollisuudet, alueen ihmisten elämään.

Kiitos Keravan kaupungin ja Tuusulan kunnan päättäjät siitä, että olette käyneet katsomassa tämän vaikuttavan näytelmän. Kiitos, että vuoden 2020 kulttuuriavustuksista päätettäessä otatte huomioon sen, että tämä teatteri ei pysty toimimaan purona, merestä puhumattakaan, ilman riittäviä taloudellisia resursseja.

Kiitos, että ymmärrätte sen, että KUT ei pysty tuottamaan tälle alueelle tarpeeksi, oikeasti tärkeitä ja vaikuttavia teoksia, pelkästä intohimosta taiteeseen, kun laskutkin on maksettava.

Kiitos, että tuette tätä teatteria vielä riittävämmin jatkossa ja ymmärrätte, että tuo tuki on samalla suoraa tukea alueella asuvien ihmisten hyvinvoinnille.

Pyyntö sinulle, Perheväkivaltaa käyttänyt, kokenut tai todistanut

Sinä arvokas, rakas ja tärkeä ihminen, joka olet elämässäsi - itsestäsi riippumattomista syistä -joutunut käyttämään, kokemaan tai todistamaan perheväkivaltaa, tiedä, että et ole yksin. Tiedä, että sinä et ole tarpeeton ihminen!

Pyydän, että haet apua ja sitä kautta muutat kärsimystarinasi menestystarinaksi. Muun muassa Lyömätön linja on apunasi ja tukenasi: 050 373 2822 / info@lyomatonlinjakerava.fi.

Pyydän, että menet katsomaan tämän näytelmän vaikka pelkkä ajatus siitä voi olla pelottava. Minä tiedän, että sinussa on se rohkeus mennä, pelostasi huolimatta.

Jos pelkosi kuitenkin estää sinua toimimasta tai mieli yrittää suojella sinua sanomalla vaikkapa, että ei ole rahaa lippuun. Laita minulle sähköpostia osoitteeseen hengittavaaelamaaetsimassa@gmail.com.

Tiedän, että yhdessä me löydämme sinulle keinon mennä katsomaan tämä näytelmä, jonka esitykset päättyvät 22.11.2019.

Kiitos sinulle lukija, kun luit ja jaat tämän kirjoituksen, jotta jokainen apua tarvitseva voisi tuon avun löytää.

Kommentit

Suositut tekstit