Voimia työhösi tuottaja!

Hyvä vapaan kentän tuottaja,

olen pohtinut viime aikoina paljon esittävien taiteiden vapaalla kentällä - etenkin tuotanto - ja hallintopuolella - vallitsevaa kiireen ja tehokkuuden ilmapiiriä. Ajatukseni ovat seilanneet työhyvinvoinnin ja työuupumuksen välillä, etsien jonkinlaista kultaista keskitietä. 

Oma lähikokemukseni sekä työhyvinvointiin että uupumukseen liittyen, on syntynyt tuottajan työssäni, rahoituslain ulkopuolisessa vapaan kentän taideorganisaatiossa, jossa olen työskennellyt vuodesta 2012 lähtien.


kuva: Pixabay


Sinun työmaailmasi on siis tuttu myös minulle. Tiedän, että sinulla on todennäköisesti kiire tälläkin hetkellä, ainakin jos olet töissä. Ja vähintään sata asiaa hoidettavana ja että tämä kirjoitus ja etenkin kaikenlaisiin kyselyihin vastaaminen on priorisoitava työlistallasi ehkä sijalle 89. 

Ymmärrän sen täysin. Voi myös olla, että aivosi saattavat olla räjähtämäisillään kaikesta tämänkin viikon multitaskaamisesta ja kesälomakin tuntuu vain kaukaiselta muistolta, syksyn ensi-iltojen painaessa uhkaavasti päälle.

Tästä kaikesta huolimatta, pyydän hetken arvokasta aikaasi. Pyydän sinua ensin pysähtymään ja jättämään kaiken käsistäsi välittömästi. Unohtamaan puvustajan pyytämän materiaaliennakon, vuoden 2020 talousarvion sekä seuraavan ensi-illan kutsuvieraslistan.

Sitten pyydän sinua hengittämään rauhallisesti sisään ja ulos, keskittymään ainoastaan hengitykseesi seuraavan viiden (tai edes kolmen) minuutin ajan.

Tehtyäsi tämän huomaat, ettei mitään peruuttamatonta tapahtunut. Organisaatiosi ei kaatunut tuon viiden minuutin aikana, työlista ei kadonnut, puvustajakaan ei irtisanonut itseään. Olet korkeintaan asteen rentoutuneempi ja vähemmän kisakireä tuottaja, tämän nopean ja helpon harjoituksen jälkeen. Jatka sitä päivittäin.


kuva: Pixabay


Toki on myös mahdollista, että edellä mainittu kuvaus ei kuulu lainkaan sinun työarkeesi. Oikeastaan toivon, ettei se kuulu millään tavalla sinun työarkeesi! Minun työarkeeni se kuului useamman vuoden ajan. 

Työni tuottajana on ollut ehdottomasti opettavaisin ja kokemusrikkain pesti koko työurani aikana. En usko, että näin monipuolista kokemusta ja ammattitaitoa - aina talous - ja henkilöstöhallinnosta markkinointiin ja kaikkeen siltä väliltä - olisi ollut saatavilla kovin monessa muussa työssä. 

Meistä tuottajista kehittyykin usein multitaskaamisen moniottelijoita ja työelämän kameleontteja, joilla peukalo pysyy omalla paikallaan, kinkkisemmissäkin tilanteissa.  

Silti, uidessani kiireen ja tehokkuuden ilmapiirin syövereissä tarpeeksi monta vuotta - huolimatta siitä, että nautin työstäni ja tein sitä sydämelläni -  poltin itseni loppuun. 

Jokainen meistä alalla työskentelevistä tietää surullisen tosiasian, jossa pienet taloudelliset ja toiminnalliset resurssit johtavat väistämättä kiireen ja tehokkuuden ilmapiirin vahvistumiseen. Jolla - ainakin pitkällä aikavälillä - on suora vaikutus  työhyvinvoinnin alistajana ja uupumuksen edistäjänä. 

Taiteen parissa työskentely koetaan merkitykselliseksi ja siihen liittyy usein kutsumus, eli omakohtainen motivaatio ja intohimo taidetta kohtaan. Sekä tuo intohimo että motivaatio toimii alallamme varmasti työntekijöitä uupumukselta suojaavana tekijänä. 

Epäilen silti, että etenkin pienemmissä taideorganisaatioissa, tuottajilla - muillakin kuin minulla - on suuri riski uupua ja laiminlyödä omaa työhyvinvointiaan, työkuorman ollessa välillä mittasuhteiltaan melkoinen.kuva: Pixabay
Pohtiessani uupumiseeni johtaneita tekijöitä totesin, että kukaan ei pakottanut minua uuvuttamaan itseäni. Työnantajani ei missään vaiheessa ohjeistanut minua painamaan töitä 24/7. Tein jo valmiiksi hektisestä ja kuormittavasta työstäni, omilla valinnoillani ja toimillani vieläkin kuormittavampaa kuin sen olisi tarvinnut olla.

Kokemukseni siivittämänä lähdin miettimään, miten voisin tulevaisuudessa voida paremmin työssäni ja elämässäni? Millä keinoilla voisin itse parantaa työhyvinvointiani? Mikä on vapaan kentän taideorganisaatioissa työskentelevien kollegoiden työhyvinvoinnin nykytilanne? Mitä me kaikki tuottajat ja taideyhteisöt voisimme tehdä yhdessä parantaaksemme työhyvinvointiamme? Tämänhetkisten taloudellisten ja rakenteellisten resurssien puitteissa. Jos jäämme odottamaan esimerkiksi rahoituksen nousujohdannetta, voi olla, että saamme odottaa hyvän aikaa. Miten voisimme voida hyvin työssämme tässä ja nyt? 

Luonnollisena jatkumona tälle ajatuskululle syntyi idea kulttuurituotannon opintoihini liittyvästä opinnäytetyöstä, jossa tutkin rahoituslain ulkopuolisissa vapaan kentän taideorganisaatioissa työskentelevien, esittävien taiteiden tuottajien ja tai eri nimikkeellä samankaltaisia työtehtäviä tekevien ammattilaisten työhyvinvoinnin nykytilaa. Työni tilaajan toimii Teatterikeskus ry

Jos kuulut edellä kuvattuun kohderyhmään, asettaisitko työhyvinvointikyselyni työlistallasi sijalle 18 ja vastaisit siihen 12.9.2019 mennessä? Vastaamiseen kuluu aikaa arviolta10 - 15 minuuttia. 

Koetko että sinulla olisi näkemystä, kokemusta ja sanasi sanottavana asiaan liittyen, mutta et täytä tällä hetkellä edellä mainittua kuvausta? Olisi mahtavaa kuulla ajatuksesi, voit kommentoida tätä kirjoitusta tai lähestyä minua sähköpostitse hengittavaaelamaaetsimassa@gmail.com. 


Lämmin kiitos avustasi, ajastasi ja ennen kaikkea voimia työhösi ja elämääsi tuottaja 💓

Kommentit

  1. Tärkeällä asialla. Kunkin tuottajan multitaskaamistyökalupakkiin pitää kuulua myös oman työn ajastaminen ja johtaminen, jonka jälkeen oman työyhteisön ja eri verkostojen johtaminen vasta mahdollistuu. Odotan innolla kyselyn tuloksia. Ehkäpä nyt olisi jo aika saada kentän käyttöön uusi tuottajaopas, joka samalla esittelee tämän päivän kulttuuri- ja taidevaikuttajan nimeltä tuottaja?

    VastaaPoista
  2. Hei, kiitos kommentista =) Olen täysin samaa mieltä, tuosta ajastamisesta ja johtamisesta. Me olemme itsemme tärkein pääoma kaikilla elämän osa-alueilla myös työssä.

    Kiva, että otit esiin tuon oppaan! Se on nimittäin käynyt mielessä.. Valitettavasti näyttää kuitenkin siltä, että aikataululliset resurssit eivät tämän työn puitteissa riitä oppaaseen saakka mutta katsotaan mihin tämä vie =)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit