Elämää ja selviytymistä (korona)kuplassa

©Hengittävääelämääetsimässä

Koronarajoitukset kaatuvat nyt vauhdilla, julistaa Yle uutisten otsikko tänään, 12.2.2022. Me olemme koronan kanssa kulkeneet käsikädessä viimeiset kaksi vuotta, vaikka olen monesti ajatellut eläväni täysin sen ulkopuolella, omassa kuplassani. 

Maailma ja Suomi sulkeutuivat maaliskuussa 2020, kun Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronan muuttuneen epidemiasta pandemiaksi. Poikkeusolot alkoivat Suomessa ja kauppojen hyllyt hamstrattiin vessapaperista ja säilykkeistä tyhjiksi. Hallitus otti käyttöön valmiuslain, eristi Uudenmaan ja sulki koulut.

Minä olin ottanut varaslähdön ja sulkeutunut oman kuplani sisäpuolelle jo aiemmin. Ulkoinen maailma tuntui yhtä epätodelliselta kuin sisäinen maailmani ja pohdin, tapahtuuko tämä maailmanaika vain minun päässäni. Kaikki tuntui toiselta todellisuudelta, jonka ulkopuolella minä yritän selviytyä.

Vuosien ajan kehooni, mieleeni ja sieluuni kerääntynyt väsymys ei antanut enää armoa. Se tuntui lyijynraskaana kehona ja alati alaspäin painuvina silmäluomina, häiriöinä oman toiminnanohjausjärjestelmässä ja kykenemättömyytenä muodostaa kokonaisia lauseita. Pitkittyneessä väsymyksessäni mikään lepo ei enää palauttanut, ja levottomuuteni lunnaat lankesivat maksettavaksi, korkojen kera.

Elämä kuplassani on epävakaata. Kompleksisen traumatisoitumiseni aiheuttamat mielenterveyshäiriöt ja uupumus aiheuttavat yhteistyössä hermostooni valtavia vireystilavaihteluita. Syöksyn suoraan alivireydestä ylivireyteen, jossa olen sisäisesti maaninen yhdessä hetkessä, ja toisessa putoan takaisin alivireyteen, jossa olen syvän depression vallassa. Kaikki tämä on päässyt paljastumaan vasta, kun itsehoitolääkkeenä käyttämäni päihteet, työnarkomania ja suorittaminen kuorittiin väkisin pois pinnalta. Olen pahoillani, mutta vaihtoehtoja ei enää ollut. Jos en olisi pysäyttänyt sinua, olisit suorittanut itsesi suoraan hautaan, elämä kertoo minulle jälkikäteen käydessämme keskusteluja kaikesta sattuneesta ja tapahtuneesta.

Olen onnekas, koska esimerkiksi traumaterapian ja vertaistuen ansiosta tiedän, mistä on kysymys. Olen myös surullinen, koska kaikki eivät ole yhtä onnekkaita. Jo syksyn 2020 uutisointi kertoi koronan mielenterveysvaikutusten näkyvän avun tarpeen massiivisena lisääntymisenä. Suomen Mielenterveys ry:n, tuolloin julkaiseman tutkimuksen mukaan lähes 90 000 suomalaisella oli itsetuhoisia ajatuksia koronakevään ja -kesän 2020 aikana. Mitä tapahtuu heille, jotka eivät saa tai jaksa hakea apua?

Monet yritykseni toimia, tehdä ja palata ”normaaliin” eli suorittamiseen epäonnistuivat ennen kuin pääsivät edes kunnolla alkamaan. Onneksi, totean täynnä jälkiviisautta. Vuosi 2021 oli luovuttamisen aikaa. En yrittänyt enää yhtään mitään mihinkään suuntaan väkisin. Keskityin pitämään huolta itsestäni ja lapsistani.

©Hengittävääelämääetsimässä

Se tuntuu tehneen tehtävänsä tällä erää, ehkä. Huomaan konkreettisia muutoksia vuoden 2022 käynnistyessä; uni ja lepo tuntuvat palauttavan enenevässä määrin ja ajatukset suuntautuvat tämän hetken lisäksi myös tulevaan. Muistutan kuitenkin toistuvasti itseäni, että edetään rauhassa, slow is fast ja niin edelleen. Oman kuplan tuomasta turvasatamasta käsin olen alkanut tähystellä enemmän, mitä maailmassa ympärilläni tapahtuu. Työelämä näyttäytyy pelkojen läpi katsottuna edelleen isona, pahana sutena, mutta uskallan jo katsoa sitä silmiin.

Pohdin kuplassa, miten meidän käy. Minun ja maailman. Pääseekö avautumisemme ja tähystelymme kestämään tällä erää kauemmin? Vai väijyvätkö seuraava romahdus ja virusmuunnos jo kulman takana?

Luen Ylen uutisen, jonka mukaan perjantaihin 4. helmikuuta 2022 mennessä SARS-Cov-2-koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin on sairastunut 385,9 miljoonaa ihmistä ja se on surmannut 5,7 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti. Suomessa on varmistettu 514 892 koronavirustartuntaa ja 2 058 ihmistä on kuollut tautiin.

Huomaan, että koronarokote, siihen liittyvät velvoitteet ja rajoitukset ylipäänsä tuntuvat jakaneen kansaa ja perheitä kahtia jo hyvän aikaa. Somessa käydään kylmää sotaa, jossa aseen virkaa toimittavat sananvapaus sekä medialaitteiden näyttölasien takaa toimimisen turva. Luen silmät suurina monia instamanifesteja, joissa ilmoitetaan vakaumuksista valita ennemmin vankila kuin vartaloon tökättävä geenimuunnin. Kuiskaukset sananvapauden ja ihmisoikeuksien riistosta ovat muuttuneet kuuluviksi karjahduksiksi, joihin jokaisella on oikeus. Karjua saa ilmeisesti nimellä tai nimettömästi.

Aistin, että syyttävät sormet ja kuolettavat katseet suunnataan Sanna Marinin ja kumppaneiden väsyneisiin kasvoihin. Minkähänlaiset itsehuoltokeinot heillä mahtaa olla käytössä tässä maailmanajassa, mietin. Ehkä he ovat saaneet elämältä lahjaksi ainakin terveen kiintymyssuhteen, jonka antaman vakaan pohjan avulla heidän on helpompi selvitä työstään ilman paikkaa psykiatrisella osastolla.

Kohtaan keravalaisella aamulenkilläni graffitiseinän, jossa lukee: Paskahousut huutavat puskista nimettöminä. Haluaisin tavata taiteilijan onnitellakseni teoksen ajankohtaisuudesta. Sanan puskista voisi hyvin muuttaa myös sanaksi internetistä. Jään haaveilemaan hetkestä, jossa Sanna Marinin paikalle istutettaisiin vaikkapa viikon ajaksi joku internetistä nimettömänä huuteleva paskahousu. Somen kurkisteluni muuttuisi avoimeksi kyttäämiseksi välittömästi. Tässähän minä toki huutelen itsekin, ajattelen, mutta onneksi omalla nimellä ja paskat enemmän pöntössä kuin housussa.

Päätän, että mitä tahansa tulevaisuus tuo minun kuplaani ja sitä ympäröivään maailmaan, otan sen vastaan. Kuten joka päivä viimeisen kahden vuoden ajan, pyydän tänäänkin elämältä tyyneyttä hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa ne, mitkä voin ja ennen kaikkea viisautta erottaa nämä toisistaan.

 

 

Kommentit

  1. Olipa kerrassaan hyvää pohdintaa ajankohtaisista asioista - kiitos tästä! Tekstisi herätti minussa todella paljon ajatuksia ja pohdittavaa.

    Olen itse kauhulla miettinyt sitä, millaisia jälkivaikutuksia koronalla on vielä vuosien päästä - ja nimenomaan niitä vaikutuksia, jotka eivät liity suoraan itse virukseen, vaan sen mukanaantuomiin lieveilmiöihin. Mielenterveys on äärimmäisen tärkeä ja vaalittava asia, ja korona-aika on horjuttanut sitä enemmän tai vähemmän varmasti meiltä jokaiselta. Toivon todella, että jaksamme taistella tiemme tästä läpi voittajina; ja että on uskallusta myös hakea apua ja tukea sitä tarvittaessa.

    Halaus ja tsemppiä sinne sinun koronakuplaasi - toivottavasti maailma vähitellen turvallisesti avautuisi ja pääsisimme kaikki palaamaan kohti normaalia. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Asta, kuplassa vallitsee toistaiseksi tyyneys, ja yritän nauttia siitä <3 Olen samaa mieltä noista lieveilmiöistä. Mielenterveyden merkitystä (tai edes olemassoloa) en itse ymmärtänyt ennen kuin menetin sen, ja sitä en toivoisi pahimmalle vihamiehellenikään. Uskokaamme yhdessä avoimeen ja terveeseen maailmaan =)

      Poista
  2. Tämä korona-aika on kyllä haastanut myös minua omalta osaltaan, eikä vähiten tuo rokotekeskustelu. Meidän nuorin lapsi tuskin edes muistaa mitään ajasta ennen kasvomaskeja päiväkodin työntekijöillä tai kaupassa. Ja itselleni taas varsinkin tuo kevät 2020 nosti ihan uuden tason yksinäisyyden. Kai tästä kaikesta selvitään. Itse olen lähinnä seurannut sivusta ja kotona ollaan tehty päätökset sen mukaan mitä ollaan koettu meidän perheelle parhaaksi. Mutta ihailen niitä jotka uskaltavat rohkeasti ja asiallisesti tuoda epäkohtia esiin, juurikin kansan vastakkain asettulusta yms.

    Mitä kuuluu toiveellesi kirjoittaa elääksesi? Tämä oli taas kehujen arvoinen teksti! Näitä sun kirjoituksia on oikeasti mukava lukea, vievät mennessään ja antavat ajateltavaa. :)

    http://www.sangynalla.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Petra <3 Olipa loistava tämä sun kommentti, kun omat lapseni ovat jo lähellä teini-ikää, niin en ollut edes tullut ajatelleeksi tuota aspektia, jossa tähän maailmanaikaan syntyneet eivät tiedä tai muista muuta... Aika hurjaa!
      Kyllä me selvitään, mihinkään muuhun uskominen ei ehkä edistä oikein mitään, ajattelen, enkä silti haastavina hetkinä pysty toteuttamaan ajatustani... Inhimillistä kai.

      Ihana, kun kysyit =) Toive elää ja hengittää tässä vierellä koko ajan. Olen käynnistellyt varovasti freelance-pohjaisesti pienten juttujen kirjoittamista taas... Mutta työttömän työnhakijan statuksella se on haastavaa byrokratian vuoksi, ja pääsin siitä hyvästä aika nopeasti karenssiin. Nyt odottelen jo toista kuukautta Te-toimiston ylityöllistetyn asiantuntijan lausuntoa siitä, onko neljäntunnin kirjoituskeissi noin kahden viikon välein kokopäivätyötä ja/tai yrittäjyyttä... Käyttäisin heihin "Naurettavus" -loitsua välittömästi, jos olisin Harry Potter, mutta Niina Juutilaisen ei auta kuin hyväksyä kohtalonsa ja odotella =)

      Tämä byrokratiaviidakko aiheena on yksi lempilapsistani, ja aion toden totta kirjoittaa siitä yksityiskohtaisemmankin tarinan tänne blogiin tässä kevään aikana =)

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    4. ai että tuo kuinka paljon viikossa työtöntyönhakija saa tehdä töitä omaan yritykseensä on kyllä aivan naurettava! mullakin on pitkä työttömyys (kotiäitiys) ja yrittäjyys haaveet tässä taustalla ja tiedän vähän mistä puhut :D Odotan innolla tätä tekstiä! :D
      ps. oli niin monta kirjoitusvirhettä, että oli pakko ottaa uusiksi koko kommentin lähetys xD

      Poista
  3. Olipa mielenkiintoinen postaus. Hienosti mietit korona-aikaa. Ihmisllä on ollut erilaisia koronakuplia ja joillakin ei ole ollut kuplia ollenkaan. Minulla täti kuoli koronaan heti maaliskuussa 2020 palvelutalossa. Se oli surullinen tapahtuma ja korona tosiaan pelästytti. Se antoi sen suunnan, miten minä ja perheeni olemme eläneet korona-aikaa. Itse pienellä kauhulla ajattelen kaiken avaamista, toisaalta ymmärrän sen hyvin.

    Tuossa Petra kysyy, mitä kuuluu toiveellesi kirjoittaa elääksesi? Mielelläni sittä minäkin kuulisin.
    Hyvää ystävänpäivää <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tuula, ja hyvää ystävänpäivää myös sinulle <3 Lämmin osanotto tätisi poismenon johdosta <3 Varmasti säikäytti ja saneli marssijärjestyksen asian suhteen siitä eteenpäin... Kiitos, kun jaoit tämän kokemuksen! Pisti ajattelemaan asiaa taudista konkreettisesti kärsineiden näkökulmasta. Tilanne ja ajatukset ovat varmasti hyvin toisenlaisia kuin meillä, joiden karmivimmat muistot liittyvät lähinnä etäkoulusta ärtyneisiin lapsiin ja kauppojen tyhjiin toilettipaperihyllyihin. Voimia, Tuula <3

      Poista
    2. Ai niin, ja se kirjoittamistoive =) Jaarittelin siitä jo tuohon Petralle, niin kopsaan saman setin tähän alle:
      Ihana, kun kysyit =) Toive elää ja hengittää tässä vierellä koko ajan. Olen käynnistellyt varovasti freelance-pohjaisesti pienten juttujen kirjoittamista taas... Mutta työttömän työnhakijan statuksella se on haastavaa byrokratian vuoksi, ja pääsin siitä hyvästä aika nopeasti karenssiin. Nyt odottelen jo toista kuukautta Te-toimiston ylityöllistetyn asiantuntijan lausuntoa siitä, onko neljäntunnin kirjoituskeissi noin kahden viikon välein kokopäivätyötä ja/tai yrittäjyyttä... Käyttäisin heihin "Naurettavus" -loitsua välittömästi, jos olisin Harry Potter, mutta Niina Juutilaisen ei auta kuin hyväksyä kohtalonsa ja odotella =)

      Tämä byrokratiaviidakko aiheena on yksi lempilapsistani, ja aion toden totta kirjoittaa siitä yksityiskohtaisemmankin tarinan tänne blogiin tässä kevään aikana =)

      Poista
  4. Meillä töissä korona aika on näkynyt niin, että lähdimme jalkautumaan. Nyt alkaa huomata oma väsymys, mutta työ meillä vasta alkaa nyt kun nuoret ovat reagoineet niin voimakkaasti korona-ajan tilanteeseen. Voimia kaikille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voimia työhösi nuorten kanssa, Melissa <3 Siinä lienee savottaa vuosikymmeniksi =/

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit